Kamo, gdje i zašto u Rijeci?

Kamo, gdje i zašto u Rijeci?

Siječanj u Rijeci spaja dvije velike manifestacije, adventski se dani pretaču u karnevalske, božićno-novogodišnji ukrasi na Korzu zamjenjuju se raznobojnim trakicama i zabava traje sve do veljače!

 

Riječki karneval - riječko najdraže godišnje doba

Svi znaju za četiri godišnja doba, ali Rijeka ima jedno dodatno – Riječki karneval, a 17. siječnja je dan kada ovo najposebnije od svih godišnjih doba počinje uz zvuk Antonjskog roga.

Drevne tradicije nalažu da karnevalsko razdoblje traje do Pepelnice, stoga nas ove godine očekuje još jedno kratko i žestoko izdanje sve do 14. veljače. U manje od mjesec dana nagurat će se najviše moguće maškaranih zabava, počevši s izborom i krunidbom nove Kraljice Riječkog karnevala, čime se i „pravno“ rješava predaja vlasti u gradu u ruke maškara. Na rasporedu nove vlasti je što više maškaranih zabava, koncerata, sasvim posebni sportovi kao što su snowboard natjecanje uz samo more i rally u kojem su maskirani i sudionici i njihova vozila, pa zabave po trgovima, ali i nekoliko humanitarnih događanja te kulminacija s Dječjom i Međunarodnom karnevalskom povorkom.

I zato - Budi što želiš! Dođi na Riječki karneval!

 

Nova Kraljica Riječkog karnevala – nova vlast u Rijeci

Red je red, čak i u nepredvidljivom petom riječkom godišnjem dobu, a red je da prije početka karnevalskih urnebesa maškare i službeno preuzmu ključeve Grada i izaberu novu Kraljicu.

Datum je 19. siječnja, vrijeme je 20 sati, a mjesto je Dvorana mladosti. Protokol nalaže da kandidatkinje dokažu cijeli niz kraljevskih kvalifikacija potrebnih za osvajanje „Zlatnog plašta“ – karnevalski duh, poznavanje običaja te poneka plesno-pjevačka ili slična vještina, a uvijek je bitan, ako ne i presudan, koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom. Ona koja se dokaže najboljom, postat će 23. po redu Kraljica Riječkog karnevala i sljedećih će godinu dana predstavljati Riječki karneval diljem Hrvatske i inozemstva. Uz puno pjesme i plesa Izbor će završiti i službenom primopredajom ključa Grada, čime simbolično započinje skoro mjesec dana šarenog, veselog, najdražeg riječkog karnevalskog kaosa.

 

Brže, više, jače uz Noć muzeja

Posljednji petak u siječnju već trinaestu godinu otvara vrata hrvatskih muzeja, galerija i raznih kulturnih ustanova i poziva sve na druženje u njihovim prostorima uz prigodne programe.

Noć muzeja ove je godine koncipirana kao dinamična manifestacija pod naslovom i olimpijskim geslom: „Muzeji i sport – brže, više, jače.../ Citius, altius, fortius...„. Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.

U sportskom ozračju, Hrvatsko muzejsko društvo poručuje sportašima, navijačima, muzealcima i posjetiteljima – brže, više, jače... uz napomenu, i u Noći muzeja, kao i u sportskim natjecanjima – važno je sudjelovati!

 

Karnevalski pomladak osvaja Korzo

Subota 27. siječnja dan je kad će stariji stati sa strane i dopustiti najmlađima da ih poduče kako se zabavlja. Korzo će taj dan biti velika učionica na otvorenom, predmet Dječja karnevalska povorka, a učit će se pjesmi, plesu, maskiranju u tisuće likova iz mašte, začinjeno s rijekom dječje kreativnosti i veselja.

Povorka kreće u 13 sati i zato svi na Korzo podržati i uživati u kreacijama malih nasljednika Riječkog karnevala. Za vrijeme povorke, na niz punkova po centru grada bit će organizirano oslikavanje lica, a za sve koji ne mogu taj dan doći do Korza, Dječju karnevalsku povorku moći će pratiti putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri ili na mrežnim stranicama Riječkog karnevala.


Fotografije: Arsen Miletić

Izvor: Visit Rijeka