Extravagant estetic: dr. med. dent. Željko Rotim

Extravagant estetic: dr. med. dent. Željko Rotim

O estetskoj medicini, razgovarali smo s doktorom Željkom Rotimom.

 

Vrhunski ste stručnjak u svom području. Kako je i kada počela ta Vaša priča?

Cijela je priča krenula pred nekih desetak godina, kada sam bio na jednom stomatološkom kongresu i upoznao kolegu iz Londona, koji je isto stomatolog, ali koji se u svojoj praksi isključivo bavi estetskom medicinom. Tada je uglavnom započeo ovaj dio oko usta, to jest estetika osmijeha i kako sam godinama ulazio sve dublje u tu priču, vidio sam da je to jedna vrlo interesantna i brzo rastuća grana, te srodna i povezana sa stomatologijom.

Koji Vam je najdraži estetski tretman i zašto?

S obzirom na to da sam doktor dentalne medicine, apsolutno ono što je povezano s estetikom osmijeha. Najčešći su zahvati usne, ne samo u mojoj praksi, već i inače. 50% estetskih zahvata, onih ne kirurških i ne invazivnih, možemo pripisati zahvatima usna.

Poznati ste po visokim standardima kod estetskih tretmana. Jeste li ikada pacijentu odbili odraditi tretman? Koliko ste u svom poslu i psiholog?

Vrlo često. Desi se da žene dođu s potpuno nerealnih zahtjevima, pokazuju slike kako žele izgledati, poput nekih poznatih osoba, glumica i slično, a mi to ne možemo napraviti. Psihološka je procjena vrlo bitna i desi se sigurno jedanput mjesečno da se ja zahvalim pacijentu na pristojan način i kažem svoje mišljenje, te ako je potrebno usmjerim estetskom kirurgu.

Je li antiaging medicina u Hrvatskoj još uvijek tabu?

Ne bi više rekao da je tabu. To je uvijek bila priča s određenom dozom rekao bi skrivanja, možda čak i podsmjehivanja, znate kakvi su ljudi. Ali ovi zahvati o kojima mi sada pričamo, ne kirurški i nimalo invazivni, žene dolaze napraviti za vrijeme radnog vremena.

Predsjednik ste Hrvatskog društva za estetsku medicinu. O čemu je točno riječ?

Vrlo su rijetke nekakve dramatične nuspojave i posljedice, ali su moguće i bitno je to naglasiti. Zato je bitno da se ovim metodama i tehnikama bave isključivo educirani ljudi, a to su doktori, doktori medicine i stomatologije. Puno detaljnije se proučava anatomija, koja je ključna stvar radi opasnih zona. Ljudi moraju biti izuzetno vješti i sigurni gdje će aplicirati određeni preparat, ako ga recimo apliciraju u krvnu žilu, sigurno će doći do problema, moguće embolije i nekroze. Zato ponavljam, bitno je da to rade doktori, a ne srednji i viši kadar koji nije educiran. Prvenstveno se treba dignuti nivo svijesti doktorima kroz našu edukaciju. Naš tim iz Medical Estetic Institutea educira doktore u Hrvatskoj ali i u regiji na koji način, te s kojim preparatima se radi.


Autor i foto: Extravagant