U Rijeku stiže manifestacija Ri gastro Porto Etno

U Rijeku stiže manifestacija Ri gastro Porto Etno

Ri gastro i riječki ugostitelji organiziraju posebno izdanje manifestacije, posvećene promoviranju gastronomskih tradicija i kultura zemalja čije manjine žive i djeluju u našem kraju, a ujedno uvod u Porto Etno festival svjetske glazbe i gastronomije. Programski pravac pod nazivom Kuhinja različitosti na najbolji način utjelovljuje Luku različitosti, slogan kojim Rijeka 2020. godine nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, te pridonosi poticanju solidarnosti i njegovanju tolerancije.
Tom multikulturalnom duhu pridružuju se i riječki ugostitelji, koji Vas pozivaju na uživanje i otkrivanje novih mirisa i okusa, koji će početkom rujna začiniti naš grad. 



Dobrodošli na Ri gastro Porto Etno! 





Od pon. 02.09. do ned. 08.09. Riječki ugostitelji u svojim objektima pripremaju jela po autohtonim recepturama naših sugrađana, porijeklom iz raznih dijelova Europe i svijeta. 

Petak 06.09. Nacionalne manjine kuhaju

Trg 128. brigade HV, od 18 do 21 sat – ulaz slobodan

* Nacionalne manjine pripremaju svoja tradicionalna jela

* Proglašenje dobitnika Natječaja za najbolji zaboravljeni kuharski recept, u 19:30 sati (žiri: chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić)



Subota 07.09. Nacionalne manjine kuhaju

Trg 128. brigade HV, od 12 do 17 sati – ulaz slobodan

* Nacionalne manjine pripremaju svoja tradicionalna jela



Subota 07.09. Program za djecu

Osnovna škola – Scuola elementare Dolac, Dolac 12, od 12 do 17 sati – ulaz slobodan

* Radionica izrade poznatog kolača rigojanči i čitanje priče Rigo Janči

* Nastup dječjih zborova Minicantanti s pjesmama na tematiku hrane



Nedjelja 08.09. POP UP gastro, glazba i cirkus

Centralna tržnica, Kazališni park od 10 do 14 sati – ulaz slobodan

* Kuha chefica Srđana Jevtić

* Sviraju JeboTon ansambl i EtnoRom

* Cirkus/ulični performans Cirkorama


Popis ugostitelja i kuhinja 


A la carte restoran Kamov – Mađarska 
Hotel Bonavia Plava Laguna
pon-ned 11-23 h
Dolac 4
051 357 817
bonavia.hr 

Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu – Slovenija
pon-sub 11-00 h 
Koblerov trg bb
051 563 563 
mnzt.hr

Bistro Placa 51 – Hercegovina
pon-sub 09-23 h (kuhinja 10-22 h)
Riva Boduli 3a
051/546 454 
fb/placa51

Bistro - Restoran Lovorka –Makedonija
pon-ned 12- 00 h (kuhinja do 23 h)
Rujevica 6
051 260 244
www.grill-lovorka.hr

Bistro Mornar – Albanija
pon-ned 08-23 h 
Riva boduli 5b
051 312 222 
fb/bistromornar

Restaurant Molo longo – Španjolska 
pon–sub 10–23 h 
Riječki lukobran 1
051 301 917
www.mololongo.hr

Bistro Conca D'oro – Indija 
pon-čet 11-00 h pet-sub 11-02 h 
Kružna ulica 12
051 213 782 
fb/concadorori

Brasserie As – Afrika 
ned-čet 06-01 h, pet-sub 06-01 h 
Trg Republike Hrvatske 2
051 212 148 
ugostiteljstvo-as.com

Restoran Peking – Kina
pon-ned 11–00 h
Bože Milanovića 18
051 513 034
www.pekingrestaurant.fullbusiness.com

TAIYO Sushi Restaurant – Japan 
pon-čet 11:30 - 23:30 h, pet 11:30 - 00, sub 12 - 00, ned 12 - 23
Verdijeva ulica 19a
051 550 406
www.taiyo.com.hr

Restoran hotela Continental – kuhinja kroz povijest
pon-ned 12–22 
Šetalište A. K. Miošića 1,
051 440 009, 091 121 1610
jadran-hoteli.hr

Café Dante – mađarske slastice 
Hotel Bonavia Plava Laguna
pon-sub 7-21 h
Dolac 4
051 357 950 
bonavia.hr 

Rica Gluten Free– bosanske slastice 
pon-sub 7-22 h, ned 8-14 h 
Verdijeva 3b
051 374 593 
rica.hr

Program Porto Etno festivala svjetske glazbe i gastronomije na rijeka2020.eu



Ponuda jela


A la carte restoran Kamov – Mađarska 

* Hladne punjene paprike sa sirom i šunkom
poslužene sa svježom rajčicom 
* Mađarska gulaš juha 
* Tokany od puretine s rižom 
* Perkelt a la čarda s bijelim rezancima 
* Goveđi odrezak u umaku od paprike i pancete 
* Rigojanči 
* Esterhazy torta 

Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu – Slovenija

* Gobova juha / Juha od gljiva
* Goveji zrezek v čebulno omako / Goveđi odrezak u umaku od luka
Idrijski žlikrofi / Knedlice s nadjevom od krumpira 
– tradicionalno slovensko jelo
* Blejska grmada – tradicionalni slovenski kolač od biskvita, kreme i voća
* Ponuda vrhunskih slovenskih vina

Bistro Placa 51 – Hercegovina

Tradicionalna hercegovačka jela priprema chef Ivan Tomašević

* Hercegovačka kalja
* Lešo kozletina 
* Pečena janjetina
* Uzljevača
* Dodatna dnevna jela ovisno o ponudi tržnice
* Ponuda vrhunskih hercegovačkih vina

Restaurant Molo longo – Španjolska 

Porto-Etno menu za 2 osobe:

* Piće dobrodošlice
* Gazpacho ( španjolska hladna juha ) 
* Paella ( riža, morski plodovi, biftek, kurkuma) 
* Sangria (voćna salata s vinom) 

Bistro Conca D'oro – Indija 

Autentična indijska jela pripremaju Dileep & Harishi

* Malai kofta (okruglice od povrća u umaku)
* Chole – curry slanutak (slanutak, luk, rajčica, češnjak, pasta od đumbira)
* Samosa (piletina ili povrće)
* Kadai piletina (piletina, luk, rajčica, češnjak, pasta od đumbira)

 

Restoran Peking – Kina

* Ponuda kineskih jela iz dnevne karte

Restoran hotela Continental – kroz povijest

Porto-Etno menu: Kuhinja hotela Continental kroz stoljeća

* Riblji carpaccio (Italija)
* Domaće krčke šurlice s janjećim žgvancetom 
i salatom iz noninog vrta (Hrvatsko primorje)
* Rigojanči (Mađarska)
Sacher torta (Austrija)

Café Dante – mađarske slastice 

* Rigojanči 
* Esterhazy torta 


Rica Gluten Free – bosanske slastice (bez glutena)
* Pita sirnica
* Pita krumpiruša
* Baklava
* Tufahije



Autor i foto: Press