Diana Sokolić osvojila Honorable Mention za ZAGRLICU na LONDON INTERNATIONAL CREATIVE COMPETITION 2016.

Diana Sokolić osvojila Honorable Mention za ZAGRLICU na LONDON INTERNATIONAL CREATIVE COMPETITION 2016.

Čipka je nekada služila za ukrašavanje odjeće onih najbogatijih, a potom ne samo odjeće, nego i rublja i posteljnog rublja. Od čipke su se izrađivali i zastori, stolnjaci, a sama se čipka radila na mnogo načina: na batiće, iglom, kukicom .... i od različitih vrsta niti pa je tako poznata i čipka od agave.

Od druge polovice prošlog stoljeća, prava čipka gubi na uporabi kako na odjevnim predmetima, tako i u domaćinstvu.  Danas se uglavnom koristi čipka od sintetičkih, rjeđe od pamučnog materijala za izradu svečanih haljina.


undefined


„Odlučila sam napraviti čipku od pleksiglasa. Koristila sam kao polazište motive s klasične čipke koje sam potom modificirala. Crtanje i izrada ZAGRLICE  trajala je nekoliko mjeseci. Nakon crteža izradio bi se prototip na osnovu kojega bih mijenjala i dorađivala crtež, pa potom sve iz početka, do završne verzije. Svaka ZAGRLICA je  ručno dorađena i dovršena. Bit će izrađeno samo po 100 komada ZAGRLICE, bijele i crne boje; svaki će biti numeriran i imati svoj certifikat.“, otkrila nam je Diana Sokolić.  


undefined

undefined


ZAGRLICA stoji sama, prebačena preko ramena. Ne visi obješena o vrat i u tome je razlika između nje i ogrlice. Formirana je prema tijelu i zato ne spada. Naravno, kao i štikle, kao i svečana odjeća,  zahtijeva određeno ponašanje i posturu.

Osim ZAGRLICA, postoje i pripadajuće narukvice.

 

undefined