Craft & Stones, posebni suveniri posebnog Grada

Craft & Stones, posebni suveniri posebnog Grada

Dubrovnik je jedan od najljepših bisera Jadrana, nezaobilazan ako posjećujete sam jug Hrvatske. A ako želite sa sobom ponijeti jedan djelić njegove ljepote, potražite ga u Craft & Stones rukotvorinama. Njihova je priča jedinstvena, a stvarčice koje stvaraju su više od pukih suvenira.

1. Priča o Craft & Stonesu je krenula kako? 
Od momenta kad smo se Pero i ja upoznali sanjali smo isti san. Taj san je bila mala butiga/radionica u kojoj ćemo zajedno stvarati i prodavati originalne predmete koji, uglavnom, imaju i uporabnu vrijednost. Pero je kamenoklesar i restaurator s dugogodišnjim iskustvom rada u obiteljskom kamenolomu, a ja sam studirala umjetničku fotografiju u New Yorku gdje sam neprestano bila izložena različitim utjecajima i fenomenalnoj umjetničkoj sceni koja je definitivno utjecala na smjer u kojem sam se odlučila razvijati. Htjeli smo spojiti te dvije ljubavi i stvoriti suvenire koji “žive”, kako bi ih naši kupci mogli svakodnevno koristiti, ne da bi samo skupljali prašinu na njihovim policama. Također, važan element nam je da na kupce prenesemo dio naše ljubavi i znanja, pa se, tako, kod nas mogu okušati i u klesanju, naravno uz Perovu pomoć.

undefined

2. Koliko je potrebno da se neki suvenir izradi? 
 Ovisi o inspiraciji, materijalu, tehnici, veličini predmeta… Kad radim dizajn za majice ili torbe, nekad prođu sati da i ne osjetim, a ponekad je inspiracija momentalna, tako da novi dizajn nastane u tek par minuta. Peru treba nešto više, budući da je kamen zahtjevan za obradu. Neke stvari radi ručno, a neke strojno u svom kamenolomu…

undefined

3. Koja populacija više kupuje vaše suvenire? 
Nema pravila. Kod nas kupuju i mladi i stari, i domaći i strani. Nekako mi se čini da nas Francuzi ipak najbolje “osjećaju”.

4. S kojim materijalom najviše volite raditi? 
Kamen, drvo i prirodne tkanine.

undefined

5. Što je za Vas kreativnost? 
Interpretacija apsolutno svega što nas okružuje. Sloboda. Pokušaj i pogreška. Ljubav.

6. Vizije za budućnost su… 
Ništa ne planiramo. Sretni smo tu gdje jesmo i s onim što imamo. Nadamo se da ćemo i ubuduće moći stvarati i nuditi nešto originalno iz Grada koji je to originalno zaslužio. 

undefined

7. Gdje možemo naći vaše suvenire? 
Locirani smo u Ulici od Pustijerne b.b., najstarijem dijelu stare gradske jezgre.

8. Komad nakita ili 'shopper bag'? 
Zašto ne oboje?! :)

undefined

9. Od kuda vam dolaze ideje? 
Iz svega što nas okružuje… Stare slike iz obiteljskog albuma, lokalni govor, kameni motivi Grada, dubrovačka povijest, ljudi koji nas okružuju, popularna kultura (i ruganje istoj), more, mačke iz susjedstva… Nema pravila.

undefined

10. A genijalni i unikatni printevi na majicama? 
Uglavnom mi padnu na pamet dok pijem jutarnju kavu. Naše ulice su živopisne i Grad nikad ne miruje ljeti…Uvijek netko viče, nekome je vruće, nekoga nerviraju turisti i njihova pitanja… Inspiraju me i te stvari. Prednost je što imamo printer za tekstil, tako da čim mi padne ideja na pamet mogu je realizirati i vidjeti izgleda li jednako dobro kao u mojoj glavi.

undefined

11. Opišite nam za kraj Dubrovnik kroz vaše suvenire... 
Dubrovnik je za nas sloboda.  Jesam li s tim sve rekla?

Autor: Marija Petanjek
Foto: Facebook